Bezpečnosť produktov čínskej medicíny

Bezpečnosti a kvalite produktov našej materskej spoločnosti TCM Herbs s.r.o. je venovaná v celom priebehu ich výrobného procesu maximálna pozornosť.
V tomto článku Vás prevedieme celou veľmi zložitou škálou rôznych kontrolných a schvalovacích procesov, ktoré produkty TCM Herbs absolvujú na ceste k ich konečnému spotrebiteľovi... 

 

 Belgicko

Každá šarža jednotlivých bylín (187 druhov) je testovaná (viz Medichin) v renomovanom akreditovanom laboratóriu Phytax Laboratory v švajčiarskom Schlierene a to na identifikáciu bylín ťažké kovy (ortuť, kadmium, olovo, arzén a meď), baktérie (E.coli, Salmonely, celkový počet baktérií), plesne a kvasinky (aflatoxíny B1 a celkové aflatoxíny) a na 511 pesticídov (organochlórové, organofosforové, pyretroidné, dusíkaté a ostatné pesticídy). 
Bylinné nápoje (kódy 822, 844, 850, 877, 888, 900) a bylinné produkty v prášku (kódy 009, 050, 199, 200) sú bez akýchkoľvek konzervačných a chemických prímesí či látok. Bylinné tablety obsahujú spájaciu látku prírodnú celulózu (v dávke max. do 1%). Žiadne naše byliny nie sú ionizované, neobsahujú lepok (z výnimkou kódov 025 a 113) a ani kyselinu aristolochovú (viac TU). Výrobca upozorňuje, že každá šarža bylín môže mať trochu inú farbu, odlišnú chuť či vôňu (nakoľko sa jedná o prírodné a nie geneticky formované produkty), ale vždy s rovnakým deklarovaným účinkom! Nádobky sú vyplnené zdravotne nezávadnou molitanovou penou. Plastové obaly sú zdravotne nezávadné, spĺňajú všetky normy EU a sú ako k bylinám samotným tak k prírode ako celku naskrz loajálne (viac TU).

Jediným dodávateľom našej materskej firmy TCM Herbs ktorej výhradným distribútom pre Slovensko je naša firma TCMobchod.sk, je belgická firma Medichin, ktorá dováža všetky byliny od renomovanej taiwanskej firmy Min Tong Pharmaceutical Co. Táto bola založená už v roku 1938 a preto patrí nielen k najstarším, no zároveň k najskúsenejším v tejto oblasti. Tento obchodný partner bol vybraný s ohľadom na jeho dôslednú laboratórnu kontrolu, ktorú venuje celému výrobnému procesu (viz TCM na Taiwanu). Podrobnejšie informácie o výrobcovi a výrobnom procese sa dozviete tu - Ming Tong Pharmaceutical Company Taiwan.
Belgická firma Medichin vyrába z koncentrovaných bylinných práškov v pomere 5 : 1 (z 5 g surových bylín sa vyrába 1 g bylinného prášku v Taiwane) bylinné tablety a bylinné nápoje. Všetko je vyrábané bez použitia syntetických prísad, ako pojivo sa u tabliet používá prírodná mikrokryštalická celulóza. Ide o 100% prírodné bylinné produkty. 

Všetky bylinné tablety a nápoje našej materskej firmy TCM Herbs majú ako jediné v ČR a SR každú šaržu bylín naviac testovanú okrem iného i na 511 druhov pesticídov a ich počet sa priebežne neustále zvyšuje podľa novo používaných pesticídov, nakoľko tie sa v dnešnej dobe stávajú celosvetovým problémom! Takéto maximálne spektrum kontrolovaných pesticídov ani nie je možné v ČR laboratórne zistiť a nikto ich netestuje ani z toho dôvodu, že žiaľ, české ani slovenské predpisy takúto kontrolu nevyžadujú... (viac TU)
Toto komplexné testovanie každej šarže a každej byliny nad rámec bežných vyšetrení vyžaduje síce nemalé finančné náklady, ale kvalita bylín a bezpečnosť našich produktov je pre nás absolútnou prioritou (NIE všetky byliny sú liečivé...). Preto sa i cena našich produktov oproti iným na slovenskom a čestkom trhu môže niekedy javiť zdánlivo vyššia, no tento uhol pohľadu je vždy veľmi relatívny - každý má vždy možnosť slobodnej voľby, niekto napríklad radšej nakupuje v lacnejších supermarketoch, iný naopak uprednostní drahší prírodný bioobchod, ktorý mu 100% garantuje istotu maximálnej možnej kvality, zloženia i pôvodu s certifikátom, kde nakoniec človek ozaj vie, čo si kupuje a za čo platí... (viz Není laboratoř jako laboratoř). Taktiež vôbec nedovážame jednotlivé byliny v surovom či sušenom stave, ale iba koncentrované práškové bylinné extrakty a to z jedného prostého dôvodu - NIKDY nie je možné u týchto foriem bylin 100% zaistiť, aby neboli počas prevozu kontaminované mikropliesňami (aj keď by boli vákuovo zabalené), respektíve by museli byť predom "riadne ošetrené" sírou či pesticídami... Na druhej strane, koncentrovaný bylinný prášok sa z bylín „vyrába“ varením, čím sa nežiaduce mikroorganizmy zničia, zatiaľ čo surové byliny sú iba usučené, takže všetky mikroorganizmy ostávajú stále živé.
Skrátka, "keď dvaja robia to isté, nie je to vždy to isté..."
Taktiež nároky na skladovanie surových či sušených bylín sú vskutku veľmi náročné a v praxi potom veľmi obtiažne realizovateľné (individuálna konštantná teplota či vlhkosť každej jednotlivej byliny - iná v prípade kvetov, iná pri koreňoch, listoch a podobne. Ako trefne poznamenal jeden z členov Greenpeace, ktorá skúmala používánie pesticídov pri pestovaní bylín v Číne: „Možno vás vyliečia z astmy, ale zomriete na rakovinu“… (viac TU).
Bylinné tablety a bylinné nápoje TCM Herbs neobsahujú ŽIADNE chemické, konzervačné a syntetické látky, ani antibiotiká, ani kortikoidy, ani lepok (okrem kódov 025 a 113), či dokonca kyselinu aristolochovú (viac TU).

Ešte viac čítajte TU.

 

Česká republika

Produkty TCM Herbs s.r.o. sú v ČR schvalované nasledujúcimi inštitúciami:

  • Štátny ústav pre kontrolu liečiv (SÚKL) - posuzuje zaradenie produktov medzi liečivá či doplnky stravy.
  • Štátny zdravotný ústav (SZÚ) - vyjadruje sa ku kvalite obsiahnutých bylín, čím garantuje i bezpečný účinok bylín na ľudský organizmus. Vyjadruje sa ku kvalite produktov, čo zahŕňa jednorázové toxikologické vyšetrenie na ťažké kovy (ortuť, olovo, kadmium, arzén) a vyšetrenie na bakterilnu kontamináciu (E.colli, Salmonella a plesne). Schvaľuje tiež všetky údaje uvedené na etiketách produktov.
  • Ministerstvo zdravotníctva ČR - vydáva súhlas (tzv. HEM) podľa ustanovenia §11 odst. 2 písm. b) bod 3 a odst. 4 zákona č. 110/1997 Zbz., o potravinách a tabakových výrobkoch a o zmeně a doplnení niekterých spvisiacich zákonov, v znení neskorších predpisov s uvedením do obehu potravín určených pre zvláštnu výživu (doplnku stravy). Na základe scháválenia SZÚ Ministerstvo zdravotníctva ČR notifikuje kozmetické prípravky.
  • Štátny zdravotný ústav, Národné referenčné centrum pre kozmetiku - testuje a schvaľuje kozmetické prípravky, ako sú napr. regeneračné krémy, náplasti, šampóny, spreje.

Produkty tradičnej čínskej medicíny sú ďalej kontrolované:

  • Štátna poľnohospodárska a potravinová inšpekcia (SZPI) - odoberá vzorky výrobkov na stanovenie ťažkých kovov, baktérií, plesní a kyseliny aristocholovej, dohliada na dodržiavanie správnosti údajov uvedených na etiketách.

Viac informácií o tradičnej čínskej medicíne sa dozviete v knihách MUDr. Hoffmana Na frekvencii čínskej medicíny (2002) a Od prameňa čínskej medicíny (2007).



00421 911 802 215

Volajte na naše kontaktné číslo.

tcmobchod@tcmobchod.sk

Pošlite nám Vaše nápady alebo komentáre.

Po, Str: 8:30-16:00 Ut: 8:30-14:00 Štvr: 12:00-18:00

Naše otváracie hodiny.

Platby 3D Secure

Metódy platby

Payment Methods

Nasledujte nás